Ho Chi Minh

6/3  åkte vi tillbaks till o Chi Minh och resan gick bra. Vi kom på eftermiddan så resten av dagen tog vi det bara lugnt och gick omkring i parkerna och köpte god mat.

8/3 blev mammis matförgiftad nar vi  åt indisk mat. Mamma tyckte inte att maten var så fräsch och det hade hon rätt i, hon fick jätteont i magen hela natten. Dagen därpå fick jag gå och äta frukost själv  och sen gick jag till en liten butik och kollade om det fanns elektrolytpulver men det fanns det inte. Sen har vi mest legat pa rummet men nu är mamma lite bättre så vi ska gå och titta p en waterpuppetshow det är en slags dockteater. 
ru

9/3 

Dockteatern var jättebra de styrde dockorna i vattnet det krävs fingerfärdighet för det. De som spelade msiken och sjöng stod på sidan av vattnet. Waterpuppet är något som de har hållit på med i Kina och Vietnam sen 1100-talet. Dockorna var väldigt fina.

I dag har vi varit på ett hinduiskt tempel och p Ho Chi Minh museet. Mamma är fortfarande inte bra i magen men lite bättre. Hon har inte ätit något än men jag åt nyss grillat fläsk med nudlar, chili och anisbasilika.

 


Säkerhet i Vietnam

 

 

Tips från mig om säkerheten i Vietnam.

Det är bara föraren som har bälte i bilarna. Om det finns bälte i baksätet så stoppar dom bältesknappen under dynan så man inte kan få tag på den. Ibland vänder de bilarna mitt på vägen eller kör åt fel håll på motorvägen. En sak som är bra är att alla tutar när man går framför dem det gör de inte i Thailand. Igår när vi skulle gå och köpa godis kom det en motorcyklist och körde skitfort på sidan vi gick på men det gick som tur bra.

Alla som kör motorcykel och de som åker med har hjälm på sig för det är höga böter om man inte har det.

Ett tips från mig till er som ska till Vietnam. Åk aldrig minibuss, de kör som dårar har inga bälten trasiga bilar och ibland punktering. Och så klämmer de in en massa folk i bussen en gång när vi åkte var det 15 personer i en liten minibuss .

En annan sak som man ska passa sig för är farliga elledningar. Jag ska lägga ut bilder senare på hur eldragningar kan se t i Vietnam.


Djur

 

 

Nu ska jag berätta hur djuren har det i Vietnam.

I Sverige är katter, hundar och marsvin våra vänner. Men i Vietnam är det annorlunda för här äter de dem. Inte alla gör det men många. De äter råttor också men inte soprattor, bara sådana som lever i risfälten.

När man går på marknader kan man se höns och ankor som har fötterna fastbundna i varann och ligger i solen utan vatten, en del är också döda av uttorkning och värme .

Kossorna har en ring i näsan som sitter fast i ett rep i en stolpe så dom har bara liten bit att beta på och kan inte dricka vatten när de vill, bara när bönderna kommer med vatten.

De har hundar som husdjur också. De är snälla mot dem men om det kommer en grannhund så får den en smäll. Därför är vietnamesiska hundar skygga mot folk de inte känner.

 

Många djur har det dåligt i Vietnam men det kan bli bättre i framtiden kanske. För vi har nog inte varit så snälla mot djuren i Sverige heller förr i tiden och nu har vi bättre lagar också.


Phu Quoc

Phu Quoc är en stor ö. När vi var här sist så bodde det 85000 personer här nu är det säkert dubbelt så många för det har kommit mycket folk för att jobba med turisterna. Ön är 4,5 mil lång och 2 mil bred på bredaste stället. Den längsta stranden är över 2 mil lång. Det har varit en fängelseö lika som Con Dao. Fast här var det först fransmännen och sedan amerikanarna som hade vietnamesiska fångar

Förut sa levde folk här på att fiska och att göra fisksås i en stor fabrik. nu lever de flesta på turisterna. Det är en torr ö och ganska platt, det går inte så bra att odla här fast det finns mycket fruktträd och cashewnötsodlingar.

Ön är en nationalpark för det finns så mycket viktig natur här. Det är konstigt för de bygger massor med hotell och de tänker bygga ett casino, en större flygplats och en gocartbana. Det är mycket tråkigt tycker jag:(


Snorkling!

29/2

 

Idag har vi snorklat i havet. Vi såg jättefina fiskar och koraller. Men det blev lite strul innan vi åkte för att de hade tagit med folk som inte skulle med och glömt såna som skulle med. Så vi fick åka fram och tillbaks med bussen. Sen när vi äntligen kom iväg så hann vi inte åka så långt för att vi skulle besöka en pärlfarm. Det var bara ett ryskt par som var intresserade och resten ville därifrån.

Till sist kom vi ut på havet och vi snorklade hela dagen och fick en god lunch. Sen åkte vi buss till en strand som heter Bai Sao. Där fanns det vattenskotrar och då sa mamma att nu kommer ryssen att hyra en vattenskoter och tippa omkull med den i havet. Det gjorde han också! Sen fick vi vänta

jättelänge för att de skulle få hjälp upp ur vattnet och diskutera med ägaren om vem som skulle betala för skadorna som hade blivit. Sedan åkte vi hem och åt en god middag som bestod av friterad kyckling och vårrullar.


RSS 2.0