Mekongdeltat

Vi har varit på ett homestay i tre dagar. Ett homestay är när man bor hos en familj i några dagar istället för ett hotell. Hungs homestay låg i Mekongdeltat. Vi bodde i små bamburum vid floden. Kl 4 på morgonen så börjar båttrafiken att köra förbi då vaknar man. För er som inte vet vad ett delta är så är det flodvattnet som drar med sig slam så att det bildas öar och en massa nya flodfåror alldeles innan vattnet når ut i havet. Större delen av Vietnams befolkning bor i Mekongflodens delta. Där odlar dom massor av ris och dom är näst största risexportören i världen (efter Thailand).

 

Hos Hung hade dom jättegod mat och man satt tillsammans allihop. Vi åt biff, friterad tofu, fisk, räkor, kyckling, anka, nudlar, massor med grönsaker. Det fanns flera rätter att välja på när man åt. Vi fick flera nya vänner, tex en familj från Australien där en av döttrarna hade bott i Sverige i 5 år och blivit doktor i biologi och två äldre män som också var från Australien. Hung hade en son som var ett år äldre än jag som jag blev kompis med.

 

Folk som bor i Mekongdeltat tål mycket mer bakterier än vi gör. Dom diskar tvättar kläder och badar i floden som är jättesmutsig. Jag badade också i floden men man får passa sig så man inte sväljer vattnet. En av australiensarnas barn svalde vatten och hon fick magsjuka i flera dagar.

 

Vi tog en utflykt på floden till grönsaksmarknaden där alla sålde frukt och grönsaker från båtarna. Vi tittade också på risodling, en risfabrik, en nudelfabrik, plantodling och sist fick vi se hur man kokade brännvin av risvin, alla fick smaka utom jag)= bäst med utflykten var att åka båt på floden hela tiden.

Familjerna i deltat bor oftast tillsammans med släkten tex med mormor och morfar. Det finns nästan ingen som har bil utan dom kör cykel, motorcykel eller båt.

Jag ska lägga ut bilder när vi får snabbare internet

I morgon åker vi vidare mot Phu Quoc

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0